Kako da sve što započneš, zaista i završiš?

Zašto ti je kao visoko osetljivoj osobi potreban dobar plan?

„Kada postane očigledno da ne možeš postići svoj cilj, ne menjaj cilj, promeni postupak“

Konfučije

Da li se i tebi dešava da započneš više stvari odjednom a onda ne završiš skoro ni jednu? Ima mnogo toga što želiš da uradiš ali uvek nedostaje vremena? Doslovno si do guše u poslu i ličnim obavezama, gomilama knjiga koje odavno nameravaš da pročitaš? I tako redom. Ako si visoko osetljiva osoba, onda ti je potpuno jasno o čemu govorim.

Zbog čega se ovo dešava i kako prevazići? Kako završiti započeto sa lakoćom?

 Visoko osetljive osobe su po prirodi veoma radoznale i žele mnogo toga da nauče. Spremne su da se sa velikim žarom i entuzijazmom upuste u istraživanje nečeg novog a onda odjednom splasnu. Pažnja počinje da se rasipa na nešto sasvim drugo, najčešće nešto sasvim nebitno. A možda se pojavi i nešto novo, interesantno, neistraženo, pa onda kreće sve iz početka. 

Osnovni razlog zbog kojeg je visoko osetljivoj osobi rasuta pažnja je prekomerna stimulacija nervnog sistema. Uzrok je u urođenoj građi nervnog sistema, o čemu sam već pisao. Na prvi pogled se čini da tu nema pomoći, ali nije tako. U nastavku teksta ću ti pokazati da rešenje postoji i da je sasvim jednostavno.

TVOJA BUDUĆNOST POČINJE DANAS

Tvoja budućnost počinje sa ova tri koraka:

Korak 1. Odluči šta ti je zaista važno da učiniš

Zapanjujuće je koliko mnogo ljudi ne zna šta želi a pogotovo ne zna da radvoji bitno od nebitnog, važno od nevažnog. Ovo je važan korak da ne bi došlo do rasipanja dragocenog vremena i energije na one aktivnosti koje su manje ili uopšte nebitne. 

Zbog toga je potebno da napraviš listu svojih životnih vrednosti i prioriteta , da bi svaka tvoja aktivnost bila autentična i u skladu sa tvojojm pravom prirodom. O ovome sam pisao u tekstu Da bi ste bili autentični, pratite ova tri putokaza.

Kako bi smo lako shvatili koje su naše životne vrednosti i šta zaista želimo, potrebno je da se prvo opustimo i umirimo i da dođemo u kontakt sa svojim pravim bićem. Za ovo možemo koristiti razne metode relaksacije a ja za to koristim reiki i prizivam anđele. 

Korak 2. Stavi na papir svoj cilj


Zapisivanje ciljeva je početak njihove materijalizacije

To je prvi korak da svoj cilj preneseš u materijalnu dimenziju. Može se slobodno reći da je zapisivanje početak materijalizacije. 

Upravo kao snovi koji tokom noći izgledaju tako živi, ali se gube brzo nakon buđenja, ciljevi nestaju brzo, ako se ne zapišu. Kad je cilj zapisan, svaki put kada ga pročitaš, ti mu dodaješ energiju. Podsećaš se da misliš na njega.

Svi ciljevi mogu biti dugoročni, srednjeročni i kratkoročni

Zapiši prvo nekoliko kratkoročnih ciljeva, nešto što lako možeš da ostvariš u okviru idućih mesec dana. Neka to bude nešto određeno, nešto što ćeš relativno lako postići. Ovo je odličan početak i vežba za jačanje samopouzdanja. 

Zatim zapiši srednjeročni cilj. To je nešto što želiš da ostvariš u roku od šest meseci. I opet, bitna je određenost i preciznost u opisu cilja.

Na kraju, zapiši dugoročne ciljeve, nešto što ćeš postići u razdoblju od šest meseci do dve godine. Primeni iste principe kao i kada su u pitanju kratkoročni i srednjeročni ciljevi.

Metoda za postavljanje ciljeva

Postoje razne metode postavljanja ciljeva a ovde ću ti opisati jednu uprošćenu. Potrebno je da vrlo konkretno, jasno, precizno i sa što je više detalja moguće, odgovoriš na sledeća pitanja:

1. Šta je to što želim?

2. Kako ću znati da da je moj cilj ostvaren?

3. Kako ću se osećati i ponašati se kada moj cilj bude ostvaren?

4. Što mogu učiniti baš sada da bi došlo do ostvarenja mog cilja?

Predlažem ti da ne gubiš vreme i da odmah nakon čitanja ovog teksta zapišeš neke od svojih ciljeva, kako bi ovaj način razmišljanja počeo da se ugrađuje u tvoju svest.

Korak 3. Napravi plan akcije

Cilj nije plan. Nakon što postaviš cilj, potrebno je da formulišeš plan kako bi cilj bio ostvaren, a zatim, naravno, da plan pretvoriš u akciju.

Ako ne preduzmeš akciju, onda je sav tvoj napor oko postavljanja cilja bio uzaludan.

Na kraju, zapamti jednu jako važnu stvar:

Zbog nedostatka plana ne ispoljavaš sve svoje potencijale

Photo by Pixabay on Pexels.com

Zbog toga ti je potreban plan. Dobar i jasan plan koji ćeš slediti pomoći će ti  da fokusiraš i usmeriš svoje znanje i svoje snage i da sa lakoćom postigneš ostvarenje svojih želja.

Još kao klinac mnogo puta sam gledao svog oca kako zapisuje šta je potrebno sutra da uradi. Ne, nije on čitao knjige Brajana Trejsija i drugih majstor planiranja. On je do toga došao svojim iskustvom. Uvek mi je govorio „Dobra organizacija je pola obavljenog posla“  

Taj savet je bio neprocenjiv za mene. Zbog toga je nakon postavljanja cilja, moj prvi korak da napravim plan a pogotovo da odredim šta je to što baš sada mogu da uradim. Jer, iako sam ponekada sputan određenim okolnostima, uvek postoji to nešto šta baš sada mogu da uradim.

Kad pravim popis svih ideja i ciljeva na kojima radim, meni je kao visoko osetljivoj osobi jako važno da tada ne moram da trošim mentalnu energiju razmišljajući da li sam nešto zaboravio. Svestan sam da me svaki gubitak mentalne energije usporava i odvlači od ispunjenja cilja pa zato pravim popis stvari koje je potrebno da uradim. 

Kao što sam već spomenuo, za ovo je potrebno biti opušten, jer donošenje odluka pod stresom je ili nemoguće ili nepouzdano pa se uvek prvo pepustim relaksaciji pod uticajem reikija. Više o tome kako ti reiki može pomoći da se oslobodiš stresa, možeš pročitati u mom tekstu Reikijem protiv stresa.

Naravno, veoma vrednu pomoć u određivanju ciljeva i njihovom postizanju imaš od anđela, o čemu možeš više da pročitaš u mojoj besplatnoj e-knjizi Anđeli ti pomažu da ostvariš snove. Potrebno je samo da ih prizoveš u pomoć kada god ti je to potrebno a kao praktičar arhanđeoskog reikija možeš steći i dragocena znanja kako da to učiniš na pravi način.

Објавио/ла: Denis Tomović

Pomažem ženama koje imaju snažnu mušku energiju i još snažniju potrebu da ispolje svoj ženski potencijal. Iscelitelj sam i medijum za anđeoske energije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: