Kako dobiti više vremena za sebe?

Često se ljudi žale da nemaju vremena a pogotovo nemaju vremena da se posvete sebi.

Ukoliko je to slučaj sa vama, onda pročitajte ovaj tekst do kraja i saznaćete kako možete sebi da obezbedite mnogo više vremena nego što to sada možete i da zamislite.

Zamislite kako bi bilo dobro da imate čarobnu formulu koja može da vam stvori mnogo više vremena nego što ga imate sada.

Pa evo da vas obradujem, ta formula zaista postoji.

Krajem 19. veka italijanski ekonomista Vilfredo Pareto istraživao je određene ekonomske zakonitosti i došao do zaključka da postoji neravnoteža između uzroka i posledice. Statistički gledano, svega 20 procenata aktivnosti zaduženo je za ostvarivanje 80 procenata rezultata, dok se za preostalih 20 procenata rezultata potroši 80 procenata aktivnosti.

Dodatnim istraživanjima ovaj odnos je potvrđen a mnogo kasnije se došlo do zaključka da se ova proporcija može preneti na mnoge druge oblasti ljudskog života.

Ova zakonitost je postala poznata kao Paretovo pravilo ili princip 80/20. Ponoviću vam još jednom ovaj princip:

20 procenata aktivnosti (ili vremena) je potrebno da ostvarite 80 procenata rezultata

Kada se ovo uzme u odnosu na vreme koje nemate a želite za sebe, može se reći da svega 20 procenata vremena koristite na 80 procenata važnih stvari u životu dok 80 procenata vremena trošite na ono šta je malo važno ili potpuno nevažno za vas.

Ako ne verujete, evo razmislite i odgovorite sebi na sledeća pitanja:

Koliko vremena dnevno provodite na društvenim mrežama čitajući ili komentarišući potpuno nevažne stvari ?

Koliko vremena dnevno provodite dopisujući se sa prijateljima o nekim potpuno nebitnim stvarima?

Koliko vremena dnevno provedete žaleći se ili kritikujući nešto što je već prošlost za vas?

Koliko vremena dnevno potrošite razmišljajući o potpuno nebitnim stvarima?

Koliko vremena provodite sa ljudima od kojih nemate nikakve koristi? I tako dalje…

A onda se žalite da nemate vremena za sebe.

Shvatate li sad u čemu je tajna dobitka na vremenu?

Tajna je da za bilo koju aktivnost potrošite tačno toliko vremena, koliko vam je potrebno da ostvarite najveći i najznačajniji rezultat.

Svo ostalo vreme koje bi ste inače proveli radeći nevažne stvari, preusmerite na nešto drugo što će vam mnogo više značiti.

Dakle, razmislite malo o tome na šta vam odlazi toliko veliki gubitak vremena. I razmislite kako da se oslobodite svega onoga što vam znači tako malo u životu ili vam ne znači ništa, a na to trošite ogromno vreme.

Ovakav način razmišljanja o rasporedu vremena meni je pomogao da se mnogo bolje organizujem. Princip 80/20 pomogao mi je da se fokusiram na manji broj aktivnosti koje mi donose najveći deo vrednosti u životu a da odbacim sve što mi je oduzimalo mnogo vremena a značilo mi je skoro ništa.

Na ovaj način dobio sam mnogo više vremena koje mogu da posvetim sebi, porodici i poslu a da mi to ne predstavlja nikakvo opterećenje i da mi ono što radim ne izaziva nikakav stres.

U pogledu posla koji radim, princip 80/20 mi je pomogao u smislu mnogo bolje organizacije vremena i mnogo većih rezultata koji postižem za kraće vreme.

Rukovodeći se ovim principom, moj način rada sa klijentima kroz energetski koučing, kao i obuke za arhanđeoski i klasični reiki, potpuno sam oslobodio od nebitnih stvari i fokus stavio na ono što je zaista važno i što donosi maksimalan efekat.

I naravno, ako sam mogao ja, možete i vi. Kada počnete da primenjujete princip 80/20 shvatićete da u svoj život niste uneli samo dodatno vreme, već ste napravili potpunu revoluciju što se tiče efikasnosti i korišćenja vremena.

Na kraju, ja vam od srca preporučujem da probate ovu zaista čarobnu formulu, a do narednog teksta šaljem vam ljubav i svetlost.

Објавио/ла: Denis Tomović

Pomažem ženama koje imaju snažnu mušku energiju i još snažniju potrebu da ispolje svoj ženski potencijal. Iscelitelj sam i medijum za anđeoske energije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: