Kako da prevaziđeš profesionalnu krizu?

Photo by SHVETS production on Pexels.com

„Sve za šta sam do sada radila je za mene izgubilo značaj. Zaista nemam pojma šta da radim ili kuda dalje. Očajnički želim da uradim nešto drugačije, nešto značajnije za mene, ali ne mogu da shvatim šta je to.“

Često čujem slične izjave od žena koje su došle do prekretnice u svojim životima. Nakon što su godinama bile posvećene izgradnji karijere, postale su, ponekad u trenu, svesne toga da njihovi profesionalni životi i identiteti jednostavno više ne funkcionišu.

Živeći dugi niz godina na način koji nije u skladu sa ličnim životnim vrednostima i prioritetima, žene postaju hronično iscrpljene, depresivne, ljute ili bolesne. Često se osećaju nesposobnim da žive u potpunosti ili da iskuse smisao i radost života. Sve ovo ih sputava da istinski budu prisutne u životima onih koje vole i o kojima se brinu. Jednom kada se žena probudi iz iluzije u kojoj je živela i shvati da to nije pravi život, ona može osetiti nelagodnost i bol.

Kriza u profesionalnoj oblasti znači da ste otkrili da to šta radite, kako radite, sa kojim osobama radite, ko ste, kako vidite sebe i kako se osećate kada radite – nanosi štetu vama i vašem životu, telu i duši.

Često se čini da kriza naiđe kao grom iz vedra neba, ali zapravo, retko se do ove tačke dolazi bez dugotrajnih signala da nešto ne funkcioniše kako treba.

Kada govorim o krizi, ja zapravo govorim o situaciji bez povratka – vremenu koje zahteva prihvatanje, preispitivanje i promenu. Kriza kroz niz događaja dovodi do konačnog i neopozivog priznanja da promena mora da se dogodi sada. Kriza nas baca na kolena i kroz iskustva na granici podnošljivog, stvara svest da je promena neminovna.

Kriza može nastupiti iz raznih razloga i može se ispoljavati na razne načine, ali jedna stvar je zajednička, a to je njena suština: kriza je poziv za buđenje. Poziv za otkrivanje identiteta, ličnih vrednosti, prioriteta, zadovoljenje suštinskih potreba. Sve ovo zahteva preduzimanje promena i to bez odlaganja.

Photo by Liza Summer on Pexels.com

Žene se danas suočavaju sa mnogim oblicima profesionalne krize. Svaki se vrti oko nemoći – nekada pogrešno percipirane, a nekada stvarne – da deluje pozitivno i efikasno u svoje ime. Možda se plaši da progovori, dopuštajući da bude maltretirana; sumnja u svoje mogućnosti ili potrebe; odupire se istini ili postupa na način koji je suprotan njenim vrednostima; u svakom slučaju nemoć je u srcu problema.

Kada se žene osećaju nemoćno, doživljavaju sebe kao nesposobne da utiču na pozitivne promene. One sebe vide kao male, neefikasne i nedostojne, kao nesrećne žrtve okolnosti, nesposobne da preuzmu kormilo života u sopstvene ruke. One ispoljavaju upornu čežnju za prihvatanjem i potvrđivanjem od strane drugih.

Photo by The Lazy Artist Gallery on Pexels.com

Osnažene žene, s druge strane, imaju direktan pristup svojoj predodređenosti, potencijalima, snazi i darovima. One su svesne povezanosti sa izvorom unutrašnjih i spoljašnjih resursa koji su im na raspolaganju, za svoje najviše dobro i dobro drugih. One prihvataju promene i tranziciju, veruju u svoju sposobnost da mogu uspešno da prebrode svaku oluju.

Nekako, veruju da će sve doći dobro na kraju.

Profesionalna kriza, dakle, uključuje shvatanje da ste u periodu kada se borite i ne uspevate da steknete pozitivno životno iskustvo, koje uključuje strast, moć, svrhu, sigurnost, integritet, samopouzdanje i balans.

Za neke žene, rešavanje krize i stvaranje mogućnosti za pozitivne životne promene zahteva dosta unutrašnjeg i spoljašnjeg rada. Za druge, dovoljna su mala i suptilna podešavanja u kritičnoj oblasti.

Bez obzira kojoj kategoriji pripadate, da bi ste došle do pozitivnih životnih promena, potrebno je proći kroz sledeće zajedničke korake:

1. Prihvatiti situaciju kakva jeste, bez kritike osuđivanja i tome slično.

2. Iskoračiti izvan trenutne situacije da bi se stekla nova, proširena perspektiva.

3. Sagledati lične (autentične) životne vrednosti i prioritete.

4. Steći novu sliku sebe i svog života usklađenog sa ličnim životnim vrednostima i priroritetima.

5. Uskladiti svoje aktivnosti sa svojim ličnim životnim vrednostima i prioritetima. Osloboditi se svega onoga što vas sputava i prihvatiti sve što vas vodi ka onoj osobi koja želite da budete.

Photo by Tirachard Kumtanom on Pexels.com

Prevazilaženje krize i pronalaženje novog smisla u životu i radu nije samo mogućnost nego i veoma ozbiljna potreba za većinu savremenih žena. Ovo iskustvo ima za cilj da transformiše sve aspekte vašeg života, a brojni pokazatelji pokazuju da žene učeći da se uspešno nose sa velikim profesionalnim krizama – dostižu nove nivoe uspeha i zadovoljstva.

U procesu ličnog rasta i transformacije, često se može naići na poteškoće, pa čak i želju da se „vrati na staro“. Ovo je potpuno razumljivo, jer postoji izvestan otpor podsvesnog uma, koji ne želi izlazak iz zone komfora. Zbog toga je u čitavom procesu dobro imati uz sebe nekoga ko će vas razumeti i biti vam podrška da izgurate do kraja. Spiritualni koučing i anđeoske seanse mogu za vas biti idealno rešenje. Anđeosko prisustvo i metode koje primenjujem, pomoći će vam da:

  • spoznate i prihvatite ko ste zaista i koje su vaše istinske vrednosti i prioriteti,
  • saznate svoju jedinstvenu svrhu koja daje smisao vašem životu i radu,
  • sa radošću ćete prihvatiti promenu, umesto da se borite protiv nje,
  • dobićete energiju i volju potrebnu da započnete i prođete kroz proces promene i povratka sebi.

Kao rezultat toga:

  • radićete prijatan, svrsishodan posao koji vas inspiriše,
  • živećete radosnije i strastvenije,
  • uživaćete u jačim, zdravijim, povezanijim odnosima, koji se zasnivaju na poštovanju i empatiji.

Ako si žena koja se nalazi u teškom i izazovnom periodu života, previše umorna od svega šta ti se dešava, nezadovoljna sobom, poslom i okruženjem, ako tragaš za pravom sobom, želiš i osećaš da ti je potrebna promena, ali ipak, ne znaš šta ili kako da promeniš, anđeli i ja ćemo ti pomoći da dođeš do važnih odgovora i bićemo ti podrška na putu duhovne i materijalne promene i stvaranja boljih životnih okolnosti.

Објавио/ла: Denis Tomović

Pomažem ženama koje imaju snažnu mušku energiju i još snažniju potrebu da ispolje svoj ženski potencijal. Iscelitelj sam i medijum za anđeoske energije.

One thought on “Kako da prevaziđeš profesionalnu krizu?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: