Sedam važnih stvari koje moraš znati o stresu

Prethodnih nekoliko godina, donelo nam je čitav niz stresnih situacija. Sa ovime sam se suočio i lično, ali i kroz razne primere u komunikaciji i radu sa ljudima. Verujem da je slična situacija i kod tebe. Stres izazvan realnom situacijom zbog bolesti, zbog problema na poslu, u komunikaciji s drugima, zbog smrti drage osobe… retko koga zaobilazi u današnje vreme.

Čak i sama pomisao da bi nešto moglo da krene onako kako ne treba, takođe stvara stres, pa čak i kada za to nema realnog i racionalnog razloga. Kako god bilo, situacija nije sjajna i potrebno je nešto preduzeti po pitanju oslobađanja od stresa i njegovih štetnih efekata po zdravlje.

Ali, najpre, zašto ti baš ja govorim o stresu?

Zato što sam u životu prošao kroz mnogobrojne stresne situacije. Razvod i briga o dva mala deteta kao samohrani roditelj, prerani gubitak majke, ostanak bez posla u najgorem momentu kada sam bio u kreditima do guše i kada nisam znao gde ću i na koju stranu… Veruj mi, pomišljao sam i na ono najgore. Ali ipak, uspeo sam da se snagom volje oduprem svemu što me je pritiskalo kao ogroman teret koji se navalio na moja leđa. I ne samo snagom volje već i pomoću određenih metoda koje su idealne za oslobađanje od stresa.

A ako sam mogao ja, verujem da možeš i ti. Ali o tome ću malo kasnije. Da vidimo sada koje su to najvažnije stvari koje treba znati o stresu.

1. ŠTA JE TO STRES?

Stres je za naše telo potpuno prirodan mehanizam, koji nam pomaže da preživimo u određenim situacijama. To su sve one telesne reakcije, koje su nam potrebne da bi smo preživeli fizičku opasnost. I naglašavam – isključivo fizičku!

2. ZA ŠTA SMO SPOSOBNI KADA SMO POD STRESOM?

Dok smo pod stresom, sve naše aktivnosti su usmerene ka preživljavanju. Obzirom da je aktivan samo deo mozga koji kontroliše primarne instinktivne reakcije, sposobni smo da se:

  • borimo / branimo,
  • da bežimo, ili
  • da se pravimo mrtvi.

3. ZA ŠTA NISMO SPOSOBNI KADA SMO POD STRESOM?

Dok smo pod stresom, nisu aktivni oni delovi mozga koji su zaduženi za normalno mentalno i telesno funkcionisanje. Zbog toga:

  • ne sagledavamo situaciju na realan način,
  • ne prilagođavamo se promenama,
  • nismo kreativni,
  • ne donosimo ispravne odluke,
  • nemamo dobre odnose sa okolinom . . .

4. KOLIKO DUGO BI STRES TREBAO DA TRAJE?

Stres bi trebao da traje samo toliko, koliko traje situacija koja nam ugrožava život. Nakon toga, u vrlo kratkom roku, telesne funkcije bi trebale da se vrate u ravnotežu.

5. A ŠTA SE UOBIČAJENO DEŠAVA?

Naš um na neki način stvara lažne uzroke stresa, odnosno ne raspoznaje da li nas nešto realno ugrožava ili je to samo imaginacija.

Zbog toga smo pod stresom od trenutka kada nas ujutru probudi alarm, dok žurimo da se spremimo za posao, jedemo hranu koja nam ne prija, radimo posao koji ne volimo, gledamo neadekvatan TV program, provodimo previše vremena na društvenim mrežama . . .

6. ŠTA NAM SVE LOŠE ČINI STRES?

Hroničan umor, bezvoljnost, nervna napetost, anksioznost, gubitak energije, loš san i loš odnos sa okolinom, samo su neke od posledica hroničnog stresa. Takođe, za loše zdravstveno stanje u preko 80% slučajeva (kako tvrdi SZO), uzrok je prekomerni stres.

7. ŠTA URADITI?

Najvažnija stvar je brzo reagovati, uveriti um da nisi fizički ugrožena a zatim i dati telu preko potrebnu energiju. A evo kako to i uraditi.

Dakle, stres je odgovor organizma na situaciju kada je život ugrožen. I jedino je tada opravdan. Međutim, naš um pravi iluziju da smo ugroženi i tada kada nismo, a naše telo bezpogovorno prati ono što mu um kaže. Ovo je i najčešći razlog zbog kojeg smo pod stresom.

Zbog toga, prva stvar koju uradim kada osetim da sam pod stresom, je da upitam sebe:

„Da li me ova situacija fizički ugrožava?“ – I to ne sutra ili za mesec dana, nego baš sada.

Naravno, čim to mogu sebe da pitam, znači da nisam ugrožen. Jer, logično je, ne bih imao vremena da sebi postavim ovo pitanje.

Kada shvatim da me to nešto ne ugrožava (barem ne direktno) znači da moj um pravi iluziju i da sam u situaciji za koju se svakako može naći rešenje. Ali to je stvar za neku drugu priliku i to radim sa ženama na seansama spiritualnog koučinga.

Druga stvar koju redovno praktikujem je sledeća. Zamisli da imaš mogućnost da se u kratkom vremenu oslobodiš stresa, da se relaksiraš i akumuliraš energiju koja ti sigurno nedostaje. Takva mogućnost zaista i postoji i u tome ti može pomoći Reiki.

Reiki je metoda koja nam pomaže da protok energije pojačamo i da tako nadoknadimo svu onu energiju koja nam nedostaje. Takođe, tu energiju možemo usmeriti i pomoći drugim osobama.

E, upravo je to ono što radim. Radim reiki tretmane sebi kao vid samopomoći ali i drugima, kada je potrebno da se opuste i oslobode stresa i svih njegovih štetnih posledica.

Kada Reiki počne da deluje, u našem mozgu se pale sve one lampice 💡💡💡 koje su ugašene zbog dejstva stresa. Tada smo opušteni i smireni, sposobni da funkcioniošemo stabilno, da donosimo ispravne odluke, da budemo kreativni, produktivni…

Reiki je kao potpuno bezbedan za primenu, priznat i od Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a o tome možeš više pročitati ovde.

Reiki tretman izvodi se tako da se polaganjem dlanova na pojedine delove tela i kanalisanjem energije kroz njih izazivaju određeni efekti a jedan od prvih je duboka relaksacija. Pet tretmana je dovoljno da se vide zadovoljavajući efekti u najvećem broju slučajeva.

Vrlo zanimljiva i korisna stvar kod Reikija je i ta, što tretmani drugoj osobi osim direktno, dodirom, mogu da se rade i na daljinu. I to sa potpuno istim rezultatom pri čemu tretman traje nešto kraće vreme. Više na temu daljinskih reiki tretmana možeš pročitati u mom tekstu Da li funkcioniše reiki na daljinu?

Obzirom na to da imam izuzetno veliku praksu iza sebe (prestao sam da brojim nakon 3000 tretmana 🙂), sa sigurnošću tvrdim i garantujem da je Reiki izuzetno primenjiv i delotvoran kada je rešavanje posledica stresa u pitanju.

Stoga te pozivam da mi se javiš i da osetiš izuzetno brze efekte Reiki tretmana ili da završiš obuku za praktičara Reikija kako bi sama sebi mogla da uradiš tretman kad god ti je potreban.

Објавио/ла: Denis Tomović

Pomažem ženama koje imaju snažnu mušku energiju i još snažniju potrebu da ispolje svoj ženski potencijal. Iscelitelj sam i medijum za anđeoske energije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: