Zašto Reiki nije suprotan Hrišćanstvu?

Photo by Pixabay on Pexels.com

Za mnoge hrišćanske vernike, Reiki predstavlja kontraverznu temu, pa tako mnogi smatraju da je ova metoda protivna Hrišćanstvu i da se ne bi smela praktikovati. Iako je milonima praktičara Reikija širom sveta ova metoda donela izuzetne dobrobiti, pa čak ju je i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije prihvatilo kao bezbednu metodu bez štetnih efekata, postoje mnogi hrišćanski vernici i sveštenici, koji se veoma snažno protive njenom praktikovanju.

Međutim, istina je da Reiki nije suprotan Hrišćanstvu i da ga mogu praktikovati svi, bez obzira na veroispovest, a u nastavku teksta pročitaćete i zbog čega.

Photo by Anete Lusina on Pexels.com

Reiki je metoda čiji je cilj pojačavanje protoka životne energije kroz telo, što može dovesti do poboljšanja zdravlja i blagostanja.

Jedan od ključnih argumenata koji se često navode protiv Reikija jeste da ta praksa nije u skladu sa hrišćanskim učenjem. Ovaj argument se temelji na tome da Reiki uključuje prenošenje energije kroz ruke, što može biti u suprotnosti sa hrišćanskom verom u Boga kao izvor svega što postoji, odnosno da ta energija dolazi iz izvora koji suprotan Bogu. Takođe, navodi se da je to metoda koja dolazi sa Dalekog istoka, da je utemeljena na Budizmu i praksama koje iz njega proističu, te da kao takva ne može biti u skladu sa hrišćanskim uverenjima.

Ljudsko telo ima istu građu i funkcioniše po istim principima bez obzira na veru ili naciju. Metoda koja pomaže ljudima sa Istoka nema razloga da šteti ljudima sa Zapada.

Po mom mišljenju, stavovi pojedinih sveštenika ili vernika, da je Reiki štetan za Hrišćane, zasnovani su na na apsolutnom nepoznavanju i pogrešnoj interpretaciji Reikija, kako njegovih filozofskih osnova, tako i suštine same energije i njenog načina funkcionisanja. Ovo samo po sebi ne čini suštinski problem, već problem čini nefleksibilnost i potpuna zatvorenost za nova shvatanja osoba koje ove stavove iznose.

Iako ova metoda dolazi iz Japana, to ne znači da je rezervisana samo za Budiste i osobe sa Dalekog istoka. Reiki može praktikovati svako bez obzira na religiju, jer se ne odnosi na religijska verovanja. Ne postoji ništa u samoj praksi Reikija što bi bilo u suprotnosti sa hrišćanskim učenjem. U stvari, mnogi hrišćanski teolozi tvrde da je Isus koristio slične tehnike lečenja i da je u svojim čudima isceljenja koristio sličan princip prenošenja energije.

Postoji mnogo razloga zašto hrišćanski vernici treba da prošire svoje vidike i shvate da Reiki nije protiv Hrišćanstva a ovde navodim svega nekoliko, za koje smatram da su najvažniji.

Crkva nema službeni stav o Reikiju

Koliko je meni poznato, Crkva nema službeni stav o Reikiju, iako pojedinci i grupe unutar Crkve mogu imati svoje stavove o tome. Kada je u pitanju stav Crkve u vezi sa Reikijem, važno je razumeti da niti sveštenici niti crkveni visokodostojnici iako su mnogi izuzetno obrazovani, većinom nisu stručnjaci u oblasti zdravlja i kao takvi nisu u poziciji da daju konačan sud o tome da li bi Reiki trebao biti praktikovan ili ne. Takođe, kako sam već naveo, mnogi su opterećeni crkvenim učenjima i dogmom i nemaju volju da se otvore ka drugim shvatanjima, što bi u mnogome promenilo njihova uverenja o Reikiju. Zbog ovoga je važno je da se svaki pojedinac informiše o ovoj metodi i donese odluku na osnovu svojih vlastitih potreba i uverenja.

Reiki nije religija

Reiki nije religija, već jednostavno metoda prirodnog, energetskog isceljivanja. Kao takva, ne sadrži elemente vere, ne poznaje niti zahteva bilo kakve religijske obrede, nema svoje hramove, sveštenike i tome slično.

Reiki ne sadrži elemente spiritualizma

Reiki se ne odnosi na bilo kakvu vrstu prizivanja duhova, spiritizma, magije ili bilo kakve druge prakse koja bi mogla biti u suprotnosti sa hrišćanskim učenjem.

Reiki je u skladu sa hrišćanskim vrednostima

Reiki se može koristiti za pomoć drugima, za ublažavanje bola i stresa na primer, a takođe i za promovisanje zdravlja i dobrobiti. Ove vrednosti se u potpunosti poklapaju sa hrišćanskim učenjem o ljubavi, saosećanju i brizi za druge.

Takođe, Pet Reiki principa koje je ustanovio Mikao Usui osnivač Reikija i na kojima se zasniva njegova filozofija, u potpunosti su u skladu sa univerzalnim, pa tako i hrišćanskim moralnim načelima.

Reiki principi:

Danas nisam ljut
Danas ne brinem
Danas sam zahvalan na svemu
Danas posvećeno obavljam svoj posao
Danas sam ljubazan i dobronameran prema svima

Na kraju da zaključim. Važno je razumeti da Reiki nije ništa drugo do prirodna metoda isceljivanja koja se zasniva na pojačavanju protoka životne energije. Ova metoda nema nikakve povezanosti sa bilo kojom religijom i može je praktikovati ljudi svih kultura i religija.

Ako ste hrišćanski vernik koji je zabrinut zbog toga što se Reiki možda kosi sa vašim verovanjima, važno je shvatiti takođe i to da ova metoda ne zahteva da se napusti bilo koje religijsko učenje. U stvari, mnogi vernici praktikuju Reiki zajedno sa svojom verom i smatraju da im ova metoda pomaže da se dublje povežu sa svojim duhovnim uverenjima i ojačaju svoj duhovni život.

Ako ste zainteresovani za Reiki, važno je da istražite ovu metodu i da donesete odluku na osnovu svojih ličnih potreba i uverenja. Svakako uzmite u obzir mišljenje svojih duhovnika, ali imajte u vidu da oni najčešće nemaju lična iskustva sa Reikijem, pa je dobro o ovoj metodi porazgovarati i sa osobama koje vam mogu dati konkretne odgovore bazirane na sopstvenom iskustvu.

Објавио/ла: Denis Tomović

Pomažem ženama koje imaju snažnu mušku energiju i još snažniju potrebu da ispolje svoj ženski potencijal. Iscelitelj sam i medijum za anđeoske energije.

One thought on “Zašto Reiki nije suprotan Hrišćanstvu?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: